Обслужване на клиенти и резервации – (02) 421 9993. 0888 808 937 | sofia@vakanzia.bg | skype: My status

Bookmark and Share

Пътеводители

Рио де Жанейро

Рио де Жанейро – Великолепният Град

Великолепният град – така е известен десетмилионният мегаполис, живописно разположен между планината и морето. Изключителната плажна ивици представлява поредица от очарователни заливчета и плажве с фин пясък и брегове осеяни с множество китни островчета. Рио е културният и търговски център на Бразилия и признат от мнозина за световната столица на туризма.

Рио де Жанейро в превод на бразилски (португалски) означава Януарска река. Името си е получил от екипажа на португалски кораб, който акустира там, където сега се простира града на 1-ви януари 1502 годнина. Пълното име на града е Сао Себастиао до Рио де Жанейро (São Sebastião do Rio de Janeiro).

Безгрижни, жизнерадостни и темпераментни, кариоките (жителите на Рио) ще ви очароват със своято непринуденост и неизчерпаема енергия за забавления.

Едно е сигурно. Рио е място, където всеки трябва да отиде поне веднъж през живота си.

Температура през деня (в градуси по целзий):
Януари - 32
Април - 30
Юни - 27
Август - 27
Ноември - 30
Средногодишна - 30

Кога е най-добре да отидете
Юли/Август. Тогава температурите са най-поносими.
По време на Карнавала – Февруари/Март. Тогава обаче е доста топло и влажно.

Какво трябва да видите на всяка цена

Корковадо – Статуята на Исус Христос (Corcovado)
Малко неща могат да се сравнят с изгледа от Корковадо. Пред вас се открива невероятна гледка на 10-милионния град. Може да видите Стадиона Маракана, Захарната глава, района на Копакабана и осеяния с острови залив.

До Корковадо се достига със зъбчатата железница или с такси по криволичещия път до върха.

Захарната Глава (Pao de Azucar)
Един от символите на Рио. Най-доброто място откъдето може да се полюбувате на зашеметяващата гледка към Великолепния град, Корковадо и океана. До Захарната глава се стига посредством кабинков лифт от центъра на града.

Плажът Копакабана
Най-известният плаж в света. Тук може да се полюбювате на зашеметяващите гледки, които се откриват пред вас на плажа, да се разхождате надвечер по крайбрежния булевард и да се потопите в празничната атмосфера на бразилската самба. . Нощният живот на Копакабана е изключително интересен. По крайбрежния булевард Авенида Атлантика са концентрирани едни от най-добрите заведения – кафенета, ресторанти, барове, дистотеки. Тук всеки ще намери забавление за своя вкус. 

Карнавалът
Карнавалът е може би най-голямото събитие в Рио.
Официалната част на шествието минава по известния булевард Самбодромо, ограден от двете страни от трибуни за зрителите. Всяка школа е облечен в екзотични тематични костюми, пее и танцува самба под ритъма на музиката и барабаните.
Жури оценява и избир победител на карнавала а в Копакабана избират кралица на карнавала.
Карнавалът се провежда от 1858 година. Подготовката му започва веднага щом свърши настоящия карнавал.
По време на седмицата на карнавала в цяло Рио тече денонощна фиеста. Организират се празненства във всички части на града.

Какво трябва да видите ако имате повече време
Стадион Маракана
Резерватът Тижука
Плажът Ипанема
Ботаническата градина

Цени на разни стоки и услуги:
Цигари Marlboro – 5 реала
Бира в магазин – 1,5-3 реала
Бира в заведение – 3-5 реала
Такси от летището до центъра – 25-30 реала

Валута
Реал (BRL)
1 USD = ок. 2.40 BRL

Сигурност
Туристическите зони около плажовете Копакабана, Ипанема и Лагоа и центъра са безопасни. Това са по-богатите квартали на града и там има постоянно присъствие на полиция. Все пак избягвайте да демонстрирате излишно благосъстояние вечер на улицата, което важи и за почти всеки град в България.

Северната част на града, където живее по-бедното население по принцип са опасни след свечеряване а някои квартали са опасни за чужденеца и през деня. Не е препоръчително да ходите там без местен придружител.