Обслужване на клиенти и резервации – (02) 421 9993. 0888 808 937 | sofia@vakanzia.bg | skype: My status

Bookmark and Share

Пътеводители

Париж

Париж - Градът на Светлината наистина е един от великите градове на земята, град който с удоволствие задоволява желанията на туриститите и който успява да запази своя стандарт на живот и титлата парижанин, желана.

Осем милионната френска столица може да предложи по нещо за всеки вкус - да посетите Мормъртър с неговата провинциална атмосфера, Операта, шоу в Мулен Руж, да видите Мона Лиза в Лувъра, да минете под Труимфалната Арка и да се разходите по Шан-з-Елизе, да влезете в Катедралата Нотр Дам, да се качите на Айфеловата Кула и след това да изпиете едно кафе на площад Трокадеро.

Температура през деня (в градуси по целзий):
Януари - 6
Април - 13
Юни - 21
Август - 23
Ноември - 9
Средногодишна - 15

Кога е най-добре да отидете
Най-доброто време е пролетта. Температурите не са много високи и денят е дълъг, което ще ви даде повече време да разглеждане. Ранната есен също е подходящ сезон, въпреки че вечерите тогава може да са хладни.

Какво трябва да видите на всяка цена

Триумфалната Арка и площад Етоал (Arc De Triomphe De L'étoile)
Открита от Наполеон в чест на френската армия, Триумфалната Арка е един от символите на Париж от зъвършването й през 1836 година до днес. На мемориала са гравирана по-важните военни победи на френската армия а под нея е гроба на незнайния войн. Посетителите могат да се изкачат на 50 метровата арка и да се любюват на изгледи от града, включително Шан-з-Елизе и Лувъра.

Шан-з-Елизе се счита за един от най-елегантните булеварди в елегантния Париж. В миналото е бил стъргало за висшето общество. Днес тук има луксозни кафенета, кина, ексклузивни бутици и световно-известното шоу Лидо.

Базиликата Сакре Кор в Монмартър (Basilique Du Sacré Coeur De Montmartre)
Строителството й е започнало през 1875 година, но по една или друга причина е завършена чак през 1914-та. Църквата е построена в Римско-Византийски стил и съдържа една от най-големите мозайки, изобразяваща Исус Христос, както и една от най-тежките камбани – 19 тона.

Тук е най-високата точка на Париж; интересно ще е да се качите дотам със зъбчатата железница.

Работно време:
Базиликата - 06:00 – 23:00 часа – без почивен ден
Криптата - 09:15 – 17:30 часа – без почивен ден

Входни такси:
Базиликата - безплатно
Криптата - Възрастни – 4,50 Евро, Деца до 16 г.– 2,50 Евро

Катедралата Нотр Дам дьо Пари (Cathédrale Notre-Dame De Paris)
Строежът на този храм започва през 1163-та но е завършена чак през 1345-та година. Нотр Дам е една от най-хубавите готически катедрали във Франция. Тя е била свидетел на много исторически събития. Тук през 1430-та година е бил коронован английския крал Хенри VI; пак тук през 1572-ра година се е състояла сватбата на католичката Маргерит дьо Валоа с протестанта Анри от Навара, от която започва клането на деня на Свети Вартоломей. През 1871-ва година е била запалена от Комуната и е била ползвана като обор за добитък. Днес катедралата привлича хиляди посетители от цял свят.

Адрес: Cathédrale Notre-Dame de Paris, Ile de la Cité, 6 Place du Parvis, 75004 Paris, France

Работно време:
08:00 – 18:45 часа – без почивен ден

Входни такси:
Катедралата – безплатно
Кулите - Възрастни – 5,50 Евро, Деца до 18 г.– безплатно

Двореца Версай (Palais Versailles)
Намира се на около 23 км. от Париж. Дворецът Версай е една от най-посещаваните забележителности във Франция. Построен през 1623 г. от Луи XIII, първоначално той е бил само ловна вила. По-късно, под ръководството на Луи XIV  - Краля Слънце, е бил реконструиран в дворец с прекрасни френски и английски градини. От 1682 г. двореца става седалище на френския кралски двор.

Днес посетителите могат да видят по-голямата част от двореца, включително известната 75-метрова Галерия на Огледалата, където е бил подписан Версайския Договор, слагащ край на Първата Световна Война през 1919-та година, кралските покои, прекрасната градина със своите фонтани и басейни.

Работно време:
Замъка - 09:00 – 17:30 часа – от вторник до неделя
Градините - 08:00 до залез слънце

Входни такси:
Замъка - Възрастни – 7,50 Евро, Деца – безплатно
Градините - Възрастни – 3 Евро, Деца – безплатно

Лувъра (Musée Du Louvre)
Построен е през средните векове, като първначално е бил крепост а по-късно е изпълнявал ролята на дворец на краля. Пррез 1793 г. става музей. Днес Лувъра съхранява една от най-богатите художествени колекции в света, включваща Мона Лиза и Венера от Милос. Разните колекции включват Древногръцки, Етруски, Римски Древноегипетски и Ориенталски скулптури, картини и предмети.

Работно време:
09:00 – 21:30 часа – от понеделник до сряда
09:00 – 17:30 часа – от четвъртък до неделя

Входни такси:
Възрастни – 7,50 Евро до 15:00 часа, 5 Евро след 15:00 часа и в неделя, Деца под 18 г.– безплатно

Айфеловата Кула (Tour Eiffel) и Марсово поле
Построена през 1889 г. за Парижкото Изложение, в чест на 100-годишнината на френската революция, днес тя е символът на Париж. Конструкцията тежи над 990 тона и съдържа 18 000 метални профила, хванати с 2 500 000 болта и други крепежни елементи.

Издига се на 324 метра и до 1929 г. е била най-високата постройка в света.

От върха й се открива зашеметяваща гледка на 8 милионен Париж и околността. Особено ефектна е гледката вечер. До първия етаж може да се стигне по стълбище. Второ и трето ниво се достигат с асансьор.

Работно време:
09:00 – 23:00 часа – без почивен ден

Входни такси:
Асансьор
Първо ниво – 3,70 Евро
Второ ниво – 6,90 Евро
Трето ниво – 9,90 Евро
Стълби – 3 Евро
Намаления за деца и за групи.

Какво трябва да видите ако имате повече време
- Разходка с корабче по река Сена
- Люксембургската градина (Jardin du Luxembourg). Намира се до Булевард Сен Мишел (Boulevard St-Michel)
- Латинския квартал (Quartier Latin). Намира се до острова Ile de la Cite до реката.
- Площада на Операта (Place d`Opera) и галерия Лафайет (Gallerie Lafayette)
- Да изпиете едно кафе на площад Трокадеро. Оттам се открива чудесна гледка към Айфеловата кула.
- Площад Вендом и Рю дьо ла Пе (Place Vendome et Rue de la Paix). Там са най-скъпите бутици в Париж и централите на модните къщи като Кристиян Диор, Нина Ричи и др.

Валута
Евро (EUR), 1 EUR = 1.96 лева

Сигурност
Париж е сравнително доста сигурен град; особено в центъра сте в почти пълна безопасност.

В кварталите също е малко вероятно да ви нападнат или ограбят. Все пак избягвайте северните и североизточните предградия и не демонстрирате излишно благосъстояние вечер на улицата.

Ако сте решили да посетите някой от баровете на площад Пигал, много внимавайте с цените на напитките, понеже има вероятност да ви излъжат и да ви таксуват до 30 Евро за едно питие.

Внимавайте с пресичането на улиците. Парижани карат по лудо и безотговорно дори от българите.