Обслужване на клиенти и резервации – (02) 421 9993. 0888 808 937 | sofia@vakanzia.bg | skype: My status

Bookmark and Share

Пътеводители

Египет - Страната на Фараоните

Когато през 430 година пр. н.е. Херодотите са видяли величествените монументи в Египет, те не са знаели че те са вече на 2500 години.

Египет, страната на фараоните има да предложи по нещо на всеки. Може да изберете да видите древните паметници, да пътувате с кораб по река Нил или традиционната лодка -  Фелука, да се смесите с тълпата в огромните прашни градове Кайро, Александрия, Асуан и Луксор, където по пазарите се разнася мириса на екзотични звучи и аромати, да посетите манастирите сред суровите планини на Синайския полуостров или далечни пустинни оазиси и къщурки на номади и да видите кервани от камили, които все още се срещат в пустинята Сахара.

Курортите Хургада и Шарм ел-Шейх на Червено Море предлагат златисти плажове и са рай за любителите на подводното гмуркане и са отворени целогодишно за Европейците, жадуващи за слънце през зимата.  

Температура през деня (в градуси по целзий):
Януари - 21
Април - 27
Юни - 32
Август - 33
Ноември - 26
Средногодишна - 23 

Кога е най-добре да отидете

Кайро, Хургада и Шарм-ел-Шейх.
Март-Май и Октомври - началото на Ноември. Тогава температурите са поносими и е идеално за плаж и почивка на море.

Круиз по долното течение на река Нил.
Март - началото на Май и Октомври-Ноември са най-подходящите месеци за посещение на забележителностите по долното течение на реката Нил. От юни до септември жегите в пустинята са непоносими и могат да направят дългоочакваната екскурзия истинско изпитание на сетивата. 

Забележителности, които си струва да видите:

Пирамидите в Гиза и Сфинкса (Ahramat Al-Jizah and Abu El-Hol)Пирамидите безспорно са един от най-известните антични забележителности и едно от 7-те чудеса от древността. Най-голяма от трите пирамиди е тази на Хеопс.
Сфинксът се издига пред пирамидата на Хеопс и представлява тяло на лъв с глава на човек. Той е дълъг 60 метра и е бил издялан преди около 4500 години от един единствен каменен блок. Всяка вечер в района има шоу звук и светлина, допълващо мистериозната аура на мястото. 

Долината на Царете и Цариците (Biban El-Melouk And Biban El-Harem)
Тук, във варовиковите скали на долината мумифицираните тела на египетските фараони са били обработвани и погребвани. Това е период, когато фараоните са изоставили строенето на пирамиди и са били погребвани във варовиковите скали за да може мумиите да се запазят за вечни времена и гробниците да се предпазят от разграбване. Стените на тези тайни гробове са изрисувани с картини от бита на епохата, както и сцени, показващи пътя на фараона към подземния свят.
Най-известна измежду гробниците е тази на младия фараон Тутанкамон, открита през 1922 година. Съкровищата, намерени в нея са изложени в Египетския античен музей в Кайро. Друга известна гробница е тази на царица Нефертари, жена на Рамзес ІІ, отворена за туристи едва през 1995 година. 

Сайт: www.luxorguide.com  

Храма на Хачепсут (Deir El-Bahri)
Храмът на кралица Хачепсут се намира на Западния Бряг в Луксор(Al-Uksur). Забележителният храм е бил построен в чест на първата жена-фараон на Древен Египет. Интерес представляват множеството монументални рампи, тераси и колони, изписани с йероглифи, разказващи пътеществието на кралицата до страната Пунт, откъдето е донесла съкровища от абанос, слонова кост, златно, парфюми.

Сайт: www.luxorguide.com  

Египетския Античен Музей (El Mathas El Massry)
Построен през 1900 година от френския архитект Марсел Дурнон, музеят има 107 зали, които помещават едни от най-значимите експонати на древен Египет, включително мумиите от гроба на Аменотеп ІІ, съкровищата на Тутанкамон и известната златна маска на детето-крал, както и около 1700 други експоната.

Музеят съдържа общо около 120 000 експоната, включително артефакти от Средното Царство, съкровищата от гробниците на Тутмосис, Аменотеп и Хоремеб, както и експонати от периода Амарна, намерени в Хермополис и Мемфис.

Сайт: www.egyptianmuseum.gov.eg

Работно време: 09:00-17:00 часа 

Абу Симбел (Abu Simbel)
Двата храма на Абу Симбел, една от най-известните забележителности в Египет, са били издълбани във варовиковите хълмове над реката Нил през 1257 година пр. н.е. по заповед на фараон Рамзес II (1304-1237 г. пр. н.е.. Интерес представлява четирите статуи на Рамзес с височина 20 метра на входа на комплекса. Храмовете, които са били пре-открити през 1813 година са издържали капризите на времето до започването на строежа на язовира Насър, когато са били частично наводнени. С помощта на Юнеско, храмовете са били преместени на по-висока кота през 1968-ма година. 

Валута
Египетска Лира (Egyptian Pound - EGP), 1 USD = 5.30 лири, 1EUR = 8.30лири

Внимание! Съществуват банкноти от 25 и 50 Египетски стотинки(пиастри), която лесно могат да ви пробутат като лири.

Валута може да  обмените във всяка банка или обменно бюро. За да обмените обратно египетски лири в конвертируема валута трябва представите бележка за обмяна на западна валути в лири. 

Какво още трябва да знаете

Покупка на стоки и услуги.
С изключение на големите и скъпите магазини, на стоките няма цени. Пазарете се за всичко, дори и при возене на такси. Пазарлъка е начин на живот. Като правило реалните цени в пъти по-ниски от първоначално обявените.

 

Алкохол

Алкохолни напитки се сервират и съответно продават, в ограничен брой заведения, само където има концентрация на туристи. На фона на цените на останалите стоки и услуги алкохолът е скъп (!Внимавайте да не ви пробутат безалкохолна бира, която се продава свободно по всички магазини!). Ако искате да разберете откъде да да купите алкохол, то най-добре попитайте някой местен жител или вашия екскурзовод, ако сте на организирана почивка.

 

Разходка с камила.
Внимавайте. Почти винаги преварително договорената цена за кръгче с камила скача най-малко двойно по неведоми причини. И да се оплачете на полицай той едва ли ще направи нещо. 

Сигурност
Както във всяка арабска страна както по пазарите, така и в центровете на градовете има всевъзможни сергии и пазари, където се навъртат ловки джебчии. При всички положения, вероятността да станете тяхна жертва не е по-голяма от това да ви оберат на пазара Георги Кирков в София.

В курортите и в зоните с концентрация на туристи винаги има полиция. Все пак избягвайте да демонстрирате излишно благосъстояние вечер на улицата, което важи и за почти всеки град в България.

В кварталите не е препоръчително да ходят сами жени. Ако все пак решите да разгледате живота извън центъра, постарайте се да не приличате на туристи.