Обслужване на клиенти и резервации – (02) 421 9993. 0888 808 937 | sofia@vakanzia.bg | skype: My status

Bookmark and Share

Пътеводители

Велинград

Велинград (26 500 жители) е разположен в Западните Родопи, на 800 м надморска височина, на около 130 км. от София и 85 км. от Пловдив. Това е най-големият курорт с минерални бани в страната. Създаден е през 1948 г. при сливането на три села: Каменица, Лъджене и Чепино.
Най-голямото богатство на Велинград са множеството минерални извори. В околността бликат около 80 извора, които по количество и състав съчетават едновременно лечебните възможности на водите в Хисаря, Баня и Наречен. Курортът е профилиран за лечение на белодробни заболявания, на ставни заболявания, неврологични, бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания.
Посетете езерото Клептуза - най-големият карстов извор в България с дебит 570 литра в секунда. Други интересни места в околността са Юндола (на 16 км от Велинград, на 1400м средна надморска височина) и местността Белмекен (на 24 км от града , на 2000м надморска височина). Язовир “Белмекен” предоставя прекрасниа възможности за воден спорт и риболов.

Кратка характеристика на курорта

Местоположение:
ок 130 км от София и 85 км от Пловдив, разположен е в Чепинската котловина в Западните Родопи.

Надморска височина на курорта:
ок. 800 м.

Климат:

Мека зима и прохладно лято, топла есен. През зимата температурата рядко пада под 0 градуса. Над 200 слънчеви дни в годината.

Брой на минералните извори:
78 бр. В региона има 6 находища на термоминерални извори - Чепино, Лъжене 1, Лъжене 2, Каменица, Драгиново, Варварски бани.

Дебит на минералните извори:
ок. 170 литра в секунда

Температура на минералната вода:
30-86 градуса

Характеристика на минералната вода
Минералните извори във Велинград и региона са слабо минарализирани и много разнообразни от гледна точка на температура, минерализация и съдържание на редки елементи.

Показания за балнео лечение:
- белодробни заболявания, бронхиална астма, емфизема;
- опорно-двигателния апарат тендинити; миалгии, миозити, лумбаго, състояния след прекарани фрактури;
- периферната нервна система;
- стомашно чревния тракт;
- затлъстявания, хипертонична и хипотонична болест, хроничен простатит, хипофункция на половите жлези у мъжа.

Балнео процедури:
Водолечение, Ароматерапия, Аюрведична терапия, Таласотерапия, Калолечение, Физиотерапевтични процедури.

Спа и Уелнес Процедури:
Сауни, Турска баня, Парна баня, Вулканична стая, Масажи, Терапии за лице, Терапии за тяло с различни вещества .

Атракции: басейни, барове, дискотеки, ресторанти, механи, таверни, екскурзии до интересни места и забележителности.

Информация за различните видове процедури предлагани в курорта по хотели

1. Спа Хотел Двореца

Сауна
Висока температура - 70 до 100 градуса и ниска влажност - ок- 15 %.
Ефект. Подобрява кръвообращението, засилва имунната система, регулира кръвното налягане, подобрява сърдечната дейност, почиства кожата, пречиства организма от токсини (отрови), стимулира жизнените функции.

Турска баня
Температурата - 30 до 50 градуса и висока влажност.
Ефект. Подобрява кръвообращението на кожата и стимулира отделителната й функция, както и обмяната на веществата.

Парна Баня
Температура - 40 до 50 градуса и висока влажност - 100%.
Ефект. Използва се при процедури по отслабване, подобряване на обмяната на веществата и еластичността на мускулите. Парата отваря и почиства порите на кожата. Има лечебен ефект при леки мускулни травми. 

Масажи:

Класически масаж

Лечебен масаж

Насочен за въздействаие върху определена част на тялото, в която има дисбаланс. Изпозлва се за разсейването на стреса и подобряване на физическото състояние.

Спортен масаж

Турски масаж (Хамам масаж)
Представлява масаж със сапунена пяна или морска сол /при пилинг/, след който следва обливане с вода. Масажите са мокри или сухи и се правят с ръкавица от сезал или ръкавица с четка.
Ефект. Отваря порите и подобрява дишането на клетъчно ниво и кръвообращението, кожата става гладка и мека, има релаксиращ ефект.

Древногръцкия масаж
Масаж с благовонни масла, зехтин и соли. Има антистрес ефект, реминерализира, омекотява кожата и я изчиства вредни вещества.

Масаж с топли вулканични камъни
Камъните се затоплят с вода и се разполагат върху цялата дължина на гърба, ръцете, ходилата. Използват специални масла за масажи и специална масажна техника. Има антистрес и балансиращ енергиите ефект.

Масаж Топъл шоколад
Хидратира (овлажнява), тонизира и изглажда кожата, подобрява еластичността, разгражда мазнините и стимулира отделянето на ендорфини (хормона на щастието).

Масаж Елексир от грозде за тяло и душа
Комбинира лечебните и подмладяващи свойства на гроздето, виното и етеричните масла от гроздови семена, стяга и стимулира кожата, действа антиоксидантно и антиканцерогенно, възстановява ритъма на сърцето

Меден масаж
Представлява оригинална лечебна методика, която се използва с цел да се извлекат ненужните и токсични вещества през кожата на човека. За тази цел се използва пчелен мед, който се нанася върху кожата на тялото и чрез специфични масажни похвати се извличат вредните токсини задържали се в подкожните тъкани на човешкото тяло.

Масаж на стъпалата

Зонотерапия
Масажират се рефлекторните точки по ръцете и краката с цел повлияване върху различни вътрешни органи.

Вендузен масаж
Въздейства чрез създадения от вендузата вакуум върху кожните рецептори. Подобрява периферната циркулация на кръвта, лимфата, междутъканната течност, усилва се обмяната на веществата и кожното дишане, кожата става еластична, повишава се мускулния тонус.

Вани

Вана с ароматни соли и билки (мурсалсалски чай)

Ваната на Клеопатра
Температурата на водата е около 38 - 40 градуса. Водата е обогатена с различни естествени козметични продукти - мляко, масла, специални ароматни съставки, екстракти от билки. Има релаксиращ и стягащ ефект.

Подводен масаж с мурсалсалски чай и соли

Подводен струев масаж (тангентор) - комбинира топлинното въздействие на водата с механичното действие на масажа и специфичното раздвижване на тъканите от водната струя. Ускрява кръво и лимфообръщението, подобрява обмяната на веществата в проблемните зони.

Аюрведични терапии (терапии за очистване и изцеление на тялото и ума)

Пиндасведа
Представлява третиране на тялото с топли топки от специален ориз, варен в билки и мляко. Предизвиква изпотяване, отпуска тъканите, действа подхранващо на нервната система. Използва се при миалгии, парези, контрактури.

Широдхара
Процедура с особено силен успокоителен ефект върху централната нервна система. Състои се в изливане на топли масла върху челото в областта на междувеждието. Има ефект при безсъние, нервно напрежение, стрес, психосоматични заболявания.

Баясведана
Терапия с мед, извлича ненужните токсични вещества и възстановява естествената способност на организма да се самопочиства от отровите.

Терапии за лице:

Терапия за лице с черен хайвер
Почиства кожата и има лифтинг ефект.

Терапия Контеса Матилда
Използват се соли, термална кал и термална вода. Има енергизиращо и тонизиращо въздействие върху кожата.

Терапия за лице за мъже

2.Гранд хотел Велинград 4*

Био-сауна
По-лека версия на класическата финландска сауна. Температурата е по-умерена от 55 до 60 градуса, а влажността на въздуха е средно 60%. Ефектът от сауната - подобрява кръвообращението, засилва имунната система, регулират кръвното налягане, подобряват сърдечната дейност, почиства кожата, пречиства организма от токсини, стимулира жизнените функции, средство против стрес.

Финландска сауна - при финландската сауна температурата е по-висока, а влажността ниска - около 90 оС и 15 % влажност.

Ледена стая
Помещението е студено. Специален ледогенератор генерира и изипва ледени бучки в декоративни басейни /кладенци за лед/. Ледът се използва за обтриване на тялото. Ефект – тонизиране, подобряване на кръвообръщението, засилване на имунната защита на организма.

Ароматна парна баня
Температурата е 40 - 50°С, влажността на въздуха е 100%. Ароматизираща система разпръсква аромати във въздуха. Използва се при процедури по отслабване, подобряване на обмяната на веществата и еластичността на мускулите. Парата отваря и почиства порите на кожата. Има лечебен ефект при леки мускулни травми. За разлика от сауната, тя се понася много добре от всички.

Топли легла
Вулканична стая
Специални душове на удоволствието
С
тая за релакс

Терапии за тяло:

Екзотични терапии, Wellness ритуали

Бамбуково вълшебство
Екзотичен масаж с пръчки от кралски бамбук, съчетан с източни аромати и концентрирани, чисти екстракти от лотос, бамбук и водна лилия.

Небесна разходка
Енергизираща програма. Масаж с небесни сфери които се плъзгат по тялото. Използват се тонизиращите екстракти от бамбук, бял чай и хибискус

Екзотична наслада
Включва нежен пилинг с хималайски соли с въздействие върху рефлекторните точки и масаж със съвършено полираните и естествено оцветени дървени яйца и отслабващ гел. Използва се етерично масло от кипарис, хвойна, смирна, пачули, розмарин и сандалово дърво, което допринася за намаляване на обиколките.

Шоколадово кадифе
Терапия с шоколад - има омекотяващ, подхранващ, овлажняващ, предпазващ и подмладяващ ефект върху кожата, разгражда мазнините и стимулира отделянето на ендорфини ( хормона на щастието) .

Азиатско изкушение
Оризова терапия с отслабващ ефект. - подобрява еластичността на кожата, подхранва я и я прави копринено мека и благоуханна.

Антицелулитни терапии (препоръчва се минимум 3-дневен активен антицелулитен курс)

Терапия Огън и лед
Отстраняват излишната вода и токсини, като стимулират клетъчната обмяна и намаляват обиколката на проблемните зони.

Терапия Ол Ойл
Стимулира синтеза на колаген и еластин, благодарение на съдържащото се маслинено масло.

Терапия Шесто чувство дренажна
Стимулира лимфния дренаж и допълнително стимулира кръвообръщението.

Терапия Шесто чувство антицелулитна
Разнася мастните натрупвания, подобрява структурата на епидермиса, има стягащ и изглаждащ кожата ефект.

Комплексна антицелулитна терапия
Стимулира активния метаболизъм, като калта едновременно подхранва тялото с минерали и микроелементи и в същото време отстранява токсините и активира външния дренаж.

Антицелулитна какаова лифтинг терапия
Чрез какаов пилинг се отстраняват мъртвите клетки, стимулира се активната микроциркулация в зоните на целулита, минералите и микроелементите активират кръвообръщението и стимулират лимфния дренаж. Какаовото масло я подхранва в дълбочина и разнася мастните натрупвания.

Аюрведични терапии (терапии за очистване и изцеление на тялото и ума):

Пиндасведа
Представлява третиране на тялото с топли топки от специален ориз, варен в билки и мляко. Предизвиква изпотяване, отпуска тъканите, действа подхранващо на нервната система. Използва се при миалгии, парези, контрактури.

Широдхара
Процедура с особено силен успокоителен ефект върху централната нервна система. Състои се в изливане на топли масла върху челото в областта на междувеждието. Има добър ефект при безсъние, нервно напрежение, стрес, психосоматични заболявания.

Баясведана
Терапия с мед, извлича ненужните токсични вещества и възстановява естествената способност на организма да се самопочиства от отровите.

Пътят към вулкана
Масаж с топли вулканични камъни. Подобрява кръвообращението, лимфния оток и значително подобрява притока на кислород към клетките.

СПА терапии за тяло
Ориенталски танц
Почистващ пилинг и масаж с мека пяна върху затоплен керамичен плот.

Разул ритуал
Засилва имунната система, подхранва, успокоява кожата и я изчиства от токсините.

Терапия Контеса Матилда
Използват се соли, термална кал и термална вода, които имат енергизиращо и тонизиращо въздействие върху кожата.

Терапия Божествен елексир - винотерапия
Комбинира лечебните и подмладяващи свойства на гроздето, виното и етеричните масла от гроздови семена, стяга и стимулира кожата, действа антиоксидантно и антиканцерогенно, възстановява ритъма на сърцето

Терапии само за мъже

Терапии за тяло

Терапия Релакс
За отмора и против стрес.

Терапия Анти-стрес Био релийз
За релакс и добро здраве.

Терапии за лице

Почистване и хидратация Баланс

Терапия Мъжки стил
За всякакъв тип кожа, подобрява и укрепва повърхността на кожата.

3. хотел Елбрус

Финландска сауна
При финландската сауна температурата е по-висока, а влажността ниска - около 90 оС и 15 % влажност.
Ефектът. Подобрява кръвообращението, засилва имунната система, регулират кръвното налягане, подобряват сърдечната дейност, почиства кожата, пречиства организма от токсини, стимулира жизнените функции, средство против стрес.

Парна Баня
Температура - 40 до 50 градуса и висока влажност - 100%.
Ефект. Използва се при процедури по отслабване, подобряване на обмяната на веществата и еластичността на мускулите. Парата отваря и почиства порите на кожата. Има лечебен ефект при леки мускулни травми.

Ароматна парна баня
Температурата е 40 - 50°С, влажността на въздуха е 100%. Ароматизираща система разпръсква аромати във въздуха. Използва се при процедури по отслабване, подобряване на обмяната на веществата и еластичността на мускулите. Парата отваря и почиства порите на кожата. Има лечебен ефект при леки мускулни травми. За разлика от сауната, тя се понася много добре от всички.

SPA капсула
Съчетание на пара, инфрачервена топлина, хидромасаж, звук, аромати и светлина.

Вани:

Перлена вана
Съчетава воден и перлен масаж с добавени соли и водорасли.
Ефект. Освобождава напрежението, спомага за детоксикация на организма, зарежда с енергия и реминарализира кожата.

Вихрова вана
Вана с минерална вода (34°-37°C) с добавени соли и водорасли. Извършва се интензивен масаж на тялото посредством струи вода.
Ефект. Тонизиращо, отслабващо и стягащо.

Масажи:

Класически масаж

Масаж с вулканични камъни
Камъните се затоплят с вода и се разполагат върху цялата дължина на гърба, ръцете, ходилата. Използват специални масла за масажи и специална масажна техника. Има антистрес и балансиращ енергиите ефект.

Арома масаж
Масаж с използване на масла извлечени от цветове, корени, кора или плодове.

Терапии - тяло:

Програма Здраве
Пречистване на кожата и организма от вредното въздействие на околата среда.

Програма Чистота и здраве
Използва се пречистената морска вода и нейните лековити соли за трайно ексфолиране на тялото.

Програма Гомаж
Реминерализация на тяло, чрез използване на продукти с водорасли.

Програма Антицелулит
Частична маска за проблемните зони от тялото, със стягащо и слабително действие.

4. СПА клуб Бор

Сауна
Висока температура - 70 до 100 градуса и ниска влажност - ок- 15 %.
Ефект. Подобрява кръвообращението, засилва имунната система, регулира кръвното налягане, подобрява сърдечната дейност, почиства кожата, пречиства организма от токсини (отрови), стимулира жизнените функции.

Парна Баня
Температура - 40 до 50 градуса и висока влажност - 100%.
Ефект. Използва се при процедури по отслабване, подобряване на обмяната на веществата и еластичността на мускулите. Парата отваря и почиства порите на кожата. Има лечебен ефект при леки мускулни травми.

Римска баня
Състои се от няколко помещения – тепидариум и калдариум. Тепидариум е топло помещение, подгрява се през пода и стените, които са облицовани с керамика и температурата е по-умерена + 37ºС. Влажността на въздуха е малка. Препоръчва се като въвеждащо преди калдариумът и/или последващо помещение преди охлаждаща процедура. Калдариумът е най-горещото помещение в римската баня. Това е вид парна баня с висока влажност на въздуха и умерено нагряване – 37-45°C, обогатен с етерични масла и есенции. Използва се силата на горещата пара за премахване на токсините. Идеално се съчетава с последващо охлаждане. Не се препоръчва използването му при бременност, кръвотечение, сърдечносъдови, вирусни и инфекциозни заболявания и др.

Масажи:

Класически масаж

Спортен масаж

Атрактивен масаж – четири ръце

Аромамасажи
Масаж с използване на масла извлечени от цветове, корени, кора или плодове.

Шоколадов масаж
Има омекотяващ, подхранващ, овлажняващ, предпазващ и подмладяващ ефект върху кожата, разгражда мазнините и стимулира отделянето на ендорфини ( хормона на щастието).

Енергизиращ масаж

Рефлексотерапия
Въздейства се върху всички органи, жлези и системи в тялото чрез масажиране на рефлекторните точки, разположени върху ръцете и краката. Ефект. Релаксация, подобрява кръвоснабдяването, осигурява безпрепятствено функциониране на нервната система и възстановява хармонията на всички телесни функции.

Масаж с вендузи/Антицелулитен масаж с вендузи
Въздейства чрез създадения от вендузата вакуум върху кожните рецептори. Подобрява периферната циркулация на кръвта, лимфата, междутъканната течност, усилва се обмяната на веществата и кожното дишане, кожата става еластична, повишава се мускулния тонус.

Антицелулитен масаж
Прилага се дълбок масаж, който да усили кръвообращението и да спомогне разсейването на мастните депа. Действието на масажа се подпомага от специално масло, действащо на тялото в дълбочина.

Екзотичен масаж с плодове цяло тяло (грозде, банани, пъпеш, праскови – според сезона)

Релаксиращ/детоксикиращ меден масаж

Хамаммасаж
Представлява масаж със сапунена пяна или морска сол /при пилинг/, след който следва обливане с вода. Масажите са мокри или сухи и се правят с ръкавица от сезал или ръкавица с четка.
Ефект. Отваря порите и подобрява дишането на клетъчно ниво и кръвообращението, кожата става гладка и мека.

Вакуумен масаж

Вани:

Ароматни вани

Вана за подобряване на съня (лека нощ)

Млечна вана Клеопатра - кадифена кожа
Температурата на водата е около 38 - 40° С. Обогатена с различни естествени козметични продукти - мляко, масла, специални ароматни съставки, цветчета, екстракти от билки. Има релаксиращ и стягащ ефект.

Тангенторна вана
Комбинира топлинното въздействие на водата с механичното действие на масажа и специфичното раздвижване на тъканите от водната струя. Ускрява кръво и лимфообръщението, подобрява обмяната на веществата в проблемните зони.

Терапии:

Шоколадови терапии
Терапия с шоколад - има омекотяващ, подхранващ, овлажняващ, предпазващ и подмладяващ ефект върху кожата, разгражда мазнините и стимулира отделянето на ендорфини ( хормона на щастието).

Антицелулитни шоколадови терапии
Чрез какаов пилинг се отстраняват мъртвите клетки, стимулира се активната микроциркулация в зоните на целулита, минералите и микроелементите активират кръвообръщението и стимулират лимфния дренаж. Какаовото масло я подхранва в дълбочина и разнася мастните натрупвания.

Аюрведа

Широдхара с рефлексотерпия
Процедура с особено силен успокоителен ефект върху централната нервна система. Състои се в изливане на топли масла върху челото в областта на междувеждието. Има ефект при безсъние, нервно напрежение, стрес, психосоматични заболявания.

Терапии за лице:
Почистване на лице с/без екстракция
Дълбоко хидратираща терапия за лице
Релаксираща ароматерапия за здрава и чиста кожа
Дълбоко регенерираща терапия за лице
Терапия против бръчки с изключителен лифтинг ефект
Терапия за околоочен контур, тъмни кръгове, бръчки
Терапия за лечение на акне
Колагенова маска за лице
Екстракция, възстановяване на лицето и релаксация
Дълбокохидратираща терапия
Антиейдж терапия (Терапия против стареене)

Терапия за лице и тяло
Скраб с морски соли за тяло
Хидратираща и ексфолираща терапия за тяло
Екзотичен ритуал за релаксация

Таласотерапия
Апикации с морска вода и продукти от различни видове водорасли. Стимулира се метаболизма на жлезите с вътрешна секреция и процесите на очистване от шлаките, подобрява обмяната на веществата, клетъчнатаобмяна, кръвообръщението, структурата на кожата, има релаксиращ ефект.

Балнеология

Антицелулитна програма проблемни зони
Моделиране и структуриране на тялото

Програма лимфен дренаж
Въздействие върху меките тъкани на лицето и тялото, с цел да се постигне премахване на излишните течности и продукти от обмяната на веществата по лимфните съдове. Лимфният дренаж може да бъде ръчен или посредством апарат.

Фонофореза
Осъществява се посредством мощен ултразвук, който е безвреден и безболезнен. Чрез фонофореза се въвеждат активни хидратиращи и подхранващ съставки в дълбочина на кожата.
Ефект. Подобрява кръвообръщението, лимообръщението, активизира се клетъчният обмен, действа болкоуспокояващо, съдоразширяващо и противовъзпалително Има обезболяващ и миорелаксиращ ефект върху мускулите, намалява размерите на белези и стрии, изсветлява цвета им и намаляване на сърбежа.

Физиотерапия
Електрофореза
Лечение с диадин. токове
Електрогимнастика

Луголечение
Използва се влиянието на химични съставки и физическите качества на лугата, чрез маски, апликации и компреси.

Електрофореза с поморийска луга

Кинезитерапия
Представлява лечение посредством движение. Метод, при който се ползват движението, целенасоченият покой, както и въздействието върху организма на специални ръчни и апаратни форми за раздвижване на тъканите и ставите с лечебна и профилактична цел.

5. Бутиков хотел Лъки Лайт 4*

Сауна
Висока температура - 70 до 100 градуса и ниска влажност - ок- 15 %.
Ефект. Подобрява кръвообращението, засилва имунната система, регулира кръвното налягане, подобрява сърдечната дейност, почиства кожата, пречиства организма от токсини (отрови), стимулира жизнените функции.

Парна баня
Температура - 40 до 50 градуса и висока влажност - 100%.
Ефект. Използва се при процедури по отслабване, подобряване на обмяната на веществата и еластичността на мускулите. Парата отваря и почиства порите на кожата. Има лечебен ефект при леки мускулни травми.

Вани

Тангенторна вана със соли и минерал/ с хвойна
Комбинира топлинното въздействие на водата с механичното действие на масажа и специфичното раздвижване на тъканите от водната струя. Ускрява кръво и лимфообръщението, подобрява обмяната на веществата в проблемните зони.

Перлена вана
Съчетава воден и перлен масаж с добавени соли и водорасли.
Ефект. Освобождава напрежението, спомага за детоксикация на организма, зарежда с енергия и реминарализира кожата.

Ароматни вани

Масажи

Класически масаж
Масаж Тежки, уморени крака

Антицелулитен масаж
Прилага се дълбок масаж, който да усили кръвообращението и да спомогне разсейването на мастните депа. Действието на масажа се подпомага от специално масло, действащо на тялото в дълбочина.

Масаж с вендузи
Въздейства чрез създадения от вендузата вакуум върху кожните рецептори. Подобрява периферната циркулация на кръвта, лимфата, междутъканната течност, усилва се обмяната на веществата и кожното дишане, кожата става еластична, повишава се мускулния тонус.

Аромамасаж
Масаж с използване на масла извлечени от цветове, корени, кора или плодове.

Зонатерапия
Масажират се рефлекторните точки по ръцете и краката с цел повлияване върху различни вътрешни органи

Апликации

Апликация с мед/ шоколад
Имат омекотяващ, подхранващ, овлажняващ, предпазващ и подмладяващ ефект върху кожата, разгражда мазнините и стимулира отделянето на ендорфини ( хормона на щастието )

Апликация – таласотерапия
Апикации с морска вода и продукти от различни видове водорасли. Стимулира се метаболизма на жлезите с вътрешна секреция и процесите на очистване от шлаките, подобрява обмяната на веществата, клетъчнатаобмяна, кръвообръщението, структурата на кожата, има релаксиращ ефект.

Апликация с кал
Използва се влиянието на химични съставки и физическите качества на калта, чрез апликации по тялото. Калолечението се препоръчва при заболявания на външните и вътрешните полови органи на жената, стерилитет и различни гинекологични заболявания.

Кален панталон
Регенерираща маска
Лечебна физкултура