Обслужване на клиенти и резервации – (02) 421 9993. 0888 808 937 | sofia@vakanzia.bg | skype: My status

Bookmark and Share

Пътеводители

Тунис

Тунис - Идеалното място за почивка

Впечатлението от Тунис е най-вече златни плажове и синьо море. С брегова ивица от над 1200 км Тунис и рай за Европейските търсачи на добри почивки. В допълнение на всичко това, тук може да посетите едни от най-добре запазените паметници на римската цивилизация в Картаген и Ел-Джем, мосюлманската светиня в Кайруан, както и древните постройки в Татауин, където е сниман първия епизод на филма Междузвездни войни.

Столицата на страната – едноименният Тунис е съвременен мегаполис, в който модерната архитектура с елементи от френското колониално минало съжителства с древни паметници и останки от древни цивилизации.

Хамамет
Този курортен град се намира на около 80 км. от столицата и на около 90 км от Монастир. Хамемет е прекрасен курорт с километри плажна ивица с фин пясък, искрящо море, модерни хотели, прекрасни изгреви и залези. Хотелите са разположени основно на север и на юг от медината (стария град), както и в туристическата зона Ясмин, на около 13 км южно от града, където са повечето висококатегорийни хотели, има много кафенета, заведения и ресторанти и атракции. До центъра на града може да стигнете с атракционно влакче за около 2-3 динара. В курорта може да намерите още дискотеки, казино, голф игрища, модерни бутици и магазинчета, предлагащи както традиционни туники и най-различни сувенири.

Сус
Третият по големина град в Тунис е прекрасно място за активен отдих. Историци твърдят, че този град е по-древен дори от Картаген. Тук ще намерите много исторически забележителности, прекрасни плажове с фин бял бясък, изискани хотели с перфектно обслужване, моного магазини, ресторанти и заведения. Градът се намира на около 140 от столицата и на около 25 км от Монастир.

Порт Ел Кантауи - туристическата зона на Сус е разположена на север от града предлага колоритни арабски заведения, изобилие от зеленина, множество барове и ресторанти, център за подводни спортове, ботаническа градина, тенис кортове, голф игрища. До центъра на града може да стигнете с такси за около 4-5 динара.

Температура през деня (в градуси по целзий):
Януари - 18
Април - 27
Юни - 32
Август - 33
Ноември - 25
Средногодишна - 22

Кога е най-добре да отидете
Юни-началото на юли и септември е най-доброто време за море. Тогава температурите са поносими и е идеално за плаж и почивка на море.През юли и август, въпреки че поради ниската влажност жегата е поносима, може да стане доста топло.

Какво трябва да се види на всяка цена

Столицата Тунис и Картаген.
Столицата Тунис е съчетание на арабски и френски колониален стил. Тунис си има свое Шанз Елизе и своя Триумфална арка, умалено подобие на оригинала в Париж. От Картаген не е останало много, но ако отидете с екскурзовод ще научите историята на древния град през финикийско и римско време. Картаген се намира на около 10-15 км. от столицата Тунис.

Музея на мозайките - Бардо в столицата Тунис. Тук ще може да видите добре запазени мозайки и мраморни барелефи от римско време.

Какво трябва да видите ако имате повече време
- Римския Амфитеатър в Ел-Джем
- Мосюлманската светия Кеируан
- Селището Татауин (на около 300-400 км от основните курорти), където е сниман филма Междузвездни войни. То може да се посети ако се запишете в широко рекламираните джип сафарита в пустинята.
- Остров Джерба, където има чудесни плажове.

Валута
Тунизийски Динар (DTN)
1 Евро = ок. 1,792 динара. 1 динар = ок. 1,09 лева

! Курсовите разлики не варират много в различните обменни бюра. Най-изгодно е да се сменят пари още на на летището.

! Пазете бордерото за обмяната на местна валута за да може да си обмените обратно оставащите ви динари.

!Тунизийският динар се дели не на 100, а на 1000 стотинки (милима).

Цени

Цените в магазините са по-ниски от тези в България. По заведения са почти едни и същи. В туристическите зони цените са малко по-високи, но са по-ниски от тези в българските курорти. Като правило алкохолните напитки са с по-високи цени.

Някои примерни цени:
Кафе еспресо
- заведение на улицата - 0,600 - 1,200 динара
- в хотел - 1,200 - 1,600 динара

Кока Кола
- заведение на улицата - 1,000 - 1,500 динара
- в хотел - 1,200 - 2,000 динара

Бира (местна)
- заведение на улицата - 2,000 - 3,000 динара
- в хотел - 2,500 - 3,500 динара

Цигари
Местни - 1,500 - 2,000 динара,
Marlboro - 3,500 /без бандерол - 2,500/

Алкохол
Алкохолни напитки се сервират и съответно продават, в ограничен брой заведения, главно където има концентрация на туристи. Ако откъде да да купите алкохол, то най-добре попитайте някой местен жител или вашия екскурзовод, ако сте на организирана почивка.

Таксита
Цената естествено подлежи на пазарлък, но за 3-4 км. цената е около 2 динара.

Език
Арабски. Френският е втори официален език в страната и се говори почти от всички. Всички табели, надписи и документи освен на арабски са и на френски. В заведенията и магазините се говори с различна степен на владеене и английски а често и руски език.

Пазар
Най добре е да се пазарува от магазините с фиксирани цени (prix fixe). Там цените са общо взето реални. Ако трябва да се пазарите, то обикновено цената е от 3 до 5 пъти по-ниска от първоначално обявената.

Сигурност
Тунизийците са приветливи и дружелюбни хора и се отнасят много доброжелателно към чужденцита. Тук на практика няма религиозни фанатици, а жените с фереджета са рядкост. В туристическите зони е изключително спокойно и през деня и през нощта.