Обслужване на клиенти и резервации – (02) 421 9993. 0888 808 937 | sofia@vakanzia.bg | skype: My status

Bookmark and Share

Пътеводители

Амстердам

Амстердам е град, който всеки който е бил там си мисли че познава но всеки път открива нещо ново. Гледки на оскъдно облечени момичета в кварталите на червените фенери, кафенета за дрога (кофи шоповете) и хора пушещи канабис са толкова типични за града, колкото и красотата на каналите и накацилите около тях ресторантчета, ордите велосипедисти и вело-магистралите, къщата на Ане Франк и прекрасните музеи. Всичко това е Амстердам.

Градът е основан през 13-ти век и носи името си от реката Амстел, на която е построен. Днес той е най-големия и най-важния град на Холандия и в Европа.

Амстердам е жив и пулсиращ град, не само рай за туристите, но и за  тези, които искат да пушат трева на воля или за опитат изванбрачния живот (не случайно в емблемата на града фигурират 3-те Х-а). Амстердамци се славят със своята толерантност и ненамеса в личните дела на другите хора.

Другата, и може би по-интересна страна на Амстердам са музеите. В града има повече музеи на квадратен метър отколкото където и да било по света. А пък и самия град е един жив музей – това е чарът на Амстердам.

Едно е сигурно – Амстердам може да предложи по нещо за всеки вкус.

Температура през деня (в градуси по целзий):
Януари - 5
Април - 11
Юни - 18
Август - 21
Ноември - 8
Средногодишна - 12

Кога е най-добре да отидете
Лятото безспорно е най-добрият сезон. Тогава обаче трябва постоянно да си проправяте път сред ордите туристи.
Пролетта е по-спокойно, а пък и можете да видите как цъфтят лалетата.

Какво трябва да видите на всяка цена

Кралския Дворец (Koninklijk Paleis)
Кралският дворец е построен през 1648 година и се счита за една от най-значимите културно-исторически забележтилелности на Амстердам от 17-ти век. Намира се на площад Дам в сърцето на града, бил е дом на крал Луи Наполеон, брат на Наполеон Бонапарт от  1808 до 1813 година.
Двореца съдържа впечатляваща колекция мебели, скулптури, часовници и полилеи от 18-ти и 19-ти век. В днешни дни се ползва от кралица Беатрикс за официални церемонии.

Работно време:
11:00 – 17:00 часа – без почивен ден
Входни такси: Възрастни – 4,50 Евро, Деца – 3,6 Евро
Намаления за групи.

Кралския Музей (Rijksmuseum)
Най големият и най-известен музей в Холандия първоначално е открит през 1800 година като Национална Художествена Галерия.
Днес музеят има впечатляваща колекция датираща от 15-ти до 19-ти век, включваща произведения на холандските майстори – Рембранд, Франс Халс, Вермеер, добра колекция от скулптури и други. Там ке съхраняват световноизвестните творби Нощната Смяна от 1642 година на Рембранд и Прислужничката от 1658 година на Вермеер.

Работно време:
10:00 – 17:00 – без почивен ден
Входни такси:
Възрастни – 8,50 Евро, деца под 18 години – безплатно

Музеят на Ван Гог (Van Gogh Museum)
Открит е през 1973 година и съдържа колекция от платна, завещани от холандския художник Винсент Ван Гог на брат си Тео. Логично, музеят съдържа най-голямата колекция творби на едноименния майстор -200 картини, 500 рисунки, 700 писма.
Внимание заслужава първата голяма картина на твореца – Селяни ядат картофи от 1885 година, Слънчогледите от 1889 година, Жълтата къща в Арл и други.
Музеят също така излага и творби на съвременници на Ван Гог като Анри де Тулуз Лотрек и Пол Гоген.

Работно време: 10:00-18:00 – без почивен ден
Входни такси: Възрастни 7 Евро, Деца 3-17 год. – 2,30 Евро
Намаления за групи.

Квартала на Червените Фенери.
Намира се съвсем близо до централния плошад – Дам. От плошада, както сте с гръб към гарата, завийте наляво и след като прекосите 2 канала сте там.

Какво трябва да видите ако имате повече време
 - Музея на Анне Франк
- Новата църква (Nieuwe Kerk)
- Кафене за пушене на дрога (Coffee Shop). По-добрите кофи-шопове не са в туристическата част а малко в страни от центъра. От гарата тръгнете надясно, и след като прекосите 3 канала сте вече в там.
- Секс-Шоу в квартала на червените фенери

Друга полезна информация
Как да стигнете до града от летището. Вземете влака. Той е много по-бърз и по-евтин от таксито. Спира точно в центъра на града на Centraal Station.

Валута
Евро (EUR), 1 EUR = 1.96 лева

Сигурност
Амстердам е доста сигурен град и е малко вероятно да ви нападнат и ограбят. Все пак избягвайте да демонстрирате излишно благосъстояние вечер на улицата, което важи и за почти всеки град в България.
Внимавайте когато ходите покрай каналите; много от тях нямат перила и ако не внимавате може да си направите непредвидена баня.
Винаги давайте път на велосипедистите. Те винаги имат предимство.
Не се спречквайте и не влизайте във футболни спорове с ордите английски туристи, които като че ли постоянно са там.