Обслужване на клиенти и резервации – (02) 421 9993. 0888 808 937 | sofia@vakanzia.bg | skype: My status

Bookmark and Share

Интересни места по света

Ливан - Между Арабския свят и Европа

Столицата на Ливан, Бейрут, наричан през 70-те години - Париж на Близкия Изток, след опустошителната гражданска война продължила 15 години, до 1991, днес е възвърнала своя някогашен блясък. Луксозни офиси на международни банки и компании делят място с многобройни ресторанти, заведения, кафенета, маркови магазини и пазари. Бейрут е най-европейският град в Близкия Изток а Ливан, най-модерната държава в арабски свят, държава без религиозни предразсъдъци и  ограничения. Тук може да се се насладите на традиционното ливанско гостоприемство, да направите шопинг тур и да купите изгодно златни и сребърни украшения.

По тези земи се е зародила древната финикийска цивилизация, от която са запазени паметници на културата и до днес в Библос. В град Баалбек ще видите добре запазен римски град със своите храмове и акропол.

Забележителности, които си струва да видите:

БААЛБЕК. Разположен е на около 85 км от Бейрут в долината Бекаа, със своите римски храмове представлява най-големият и най-добре запазен ансамбъл от римска архитектура, съществуващ до наши дни. Акрополът заема горната част на хълм, който се е образувал от различни архитектурни слоеве. Храмовете, посветени на Юпитер, Бакхус и Венера са били създадени между първи и трети век от новата ера. В района на Баалбек са запазени също важни останки от Ислямския период, като Голямата Джамия, построена от Омаядите с материали от древните храмове. Интерес представлява и друга джамия от Мамелкския период, построена близо до извора Рс-ел-Айн. 

ПЕЩЕРАТА ДЖЕЙТА. Една от най-красивите пещери в света. Намира се на около 20 км. северно от Бейрут. Долните части на пещерата се посещават с лодка по подземно езеро, дълго 623 м., а горната суха галерия се разглежда пеша. След много години на изследвания ливанските спелеолози са проникнали на 6910 м. от входа на пещерата до далечния край на подземната река. Проучени са и 2130 м. от горните галерии. Основният ръкав на Кучешката Река /Нахр ел Кeлб/ извира от пещерата. 

БИБЛОС. Един от най-древните градове, основан преди най-малко 7000 години. Възходът и упадъкът на почти две дузини успешно съществували културни слоеве на това място го превръщат в една от най-богатите в археологически аспект области в Ливан. По време на владичеството на египетските фараони през третото и второто хилядолетие преди новата ера Библос е бил търговска и религиозна столица на финикийското крайбрежие. Тук е била създадена първата линейна азбука, предшественик на всички съвременни азбуки /включително гръцката и латинската/. Най-стария известен финикийски надпис е открит върху саркофага на библоския владетел Ахирам. Град Библос е бил също център на култа към Адонис, богът на растителността, който умира през зимата и се възражда всяка пролет. Също като градовете си посестрими Библос е бил разрушен от земетресение през 551 г. от новата ера. Възвръща значимостта си време на кръстоносния период. От скромен град по време на мамелюците и Отоманците Библос се развива бързо по време на последната война в Ливан, когато търговския живот се измества от Бейрут към регионалните столици. Пристанището от римско време и средновековния период представлява днешния център на забързания съвременен град, разположен на 36 км. северно от Бейрут. В същата тази част се намира Замъка и Църквата на  кръстоносците, както и обширна област с древните останки на града-от неолитни времена до кръстоносния период. Една красива джамия допълва културния микс в старата част на Библос. Приятна атмосфера осигуряват многобройните кафенета и ресторанти. Интерес представлява и восъчния музей, който също можете да посетите.